Рада призначила Рустема Умерова міністром оборони України

158
Рустем Умеров

Верховна Рада призначила Рустема Умерова Міністром оборони України. За відповідне рішення проголосували депутати на засіданні 6 вересня. За відповідне рішення проголосували 338 депутатів.

При цьому, як зазначив депутат Ярослав Железняк, призначення нового міністра оборони, кандидатуру якого парламенту пропонує президент, відбулося без присутності в Раді Володимира Зеленського. У той же час рішення підтримали всі фракції парламенту.

Останній рік, з 7 вересня 2022 року, Умеров очолював Фон державного майна України, а раніше з 2019 року був депутатом Верховної Ради від партії «Голос».

За його керівництва ФДМ в структурі провели якусь організаційну реформу, після якої заявили, що «через зміни законодавства Фонд вперше в історії України працює незалежно».

Як зазначає Юлія Самаєва у статті «Бажані відставки та неприйнятні призначення», нинішні досягнення Умерова у Фонді держмайна — це скоріше досягнення його попередників, а не самого.

«Фонд повинен спробувати і боргове навантаження знизити, і обтяження на майно зняти, і борги з контрагентів стягнути (а це 40% балансової вартості компанії), але Рустем Умеров сповідує інші підходи. Мудрий народ про таких зазвичай говорить: «Стук-грюк, щоб із рук»,— пише про його керівництво ФДМ автор.

А ще він відзначився, що на старті переговорів про зернову угоду продати все українське зерно Туреччини.

До ФДМ, з липня 2022 р. Померов був Головою Тимчасової слідчої комісії з питань моніторингу отримання та використання міжнародної матеріально-технічної допомоги під час військового становища.

У лютому 2022 р. він входив до делегації України для участі в переговорах з Російською Федерацією щодо підготовки та погодження проекту договору про гарантії безпеки України. Також Умеров займався питаннями обмінів військовополонених, політв’язнів, дітей та громадянських, а також евакуації цивільних з тимчасово окупованих територій.

*

Рустем Умеров народився 1982 року в місті Булунгур, Самаркандській області Узбецької РСР, у сім’ї вихідців з Алушти. Його родина повернулася до Криму наприкінці 1980-х.

Навчався в Кримській гімназії-інтернаті для обдарованих дітей Міністерства освіти та науки Автономної Республіки Крим. Потім навчався в НТТУ «КПІ» на спеціальності «інформатика та інформаційні технології», а також отримав диплом бакалавра за спеціальністю «економіка» та магістра за спеціальністю «фінанси» в Національної академії управління.

Одружений і виховує двох дітей.

Кар’єру розпочав у компанії lifecell, де обіймав різні керівні посади з 2004 по 2010 роки.

З 2010 по 2013 рік був президентом благодійної організації «Фонд розвитку Криму».

У 2013 році разом із братом Асланом Омер Кірімлі заснував інвестиційну компанію ASTEM та благодійний фонд ASTEM Foundation. Компанія керує інвестиціями у сферах комунікацій, інформаційних технологій та інфраструктури.

У 2017 році Рустем Умеров сприяв звільненню двох політв’язнів Кремля — кримських татар Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова.

З 2020 року, будучи депутатом, входив до групи з розробки державної стратегії деокупації Криму та Севастополя при РНБО.

*

Журналіст Юрій Бутусов заявив, що Умеров «далека від війни людина» і вважає, що її, так само як і його попередників, просуває голова офісу президента Андрій Єрмак, а для набуття досвіду міністра Умерову знадобиться дорогоцінний час.

Керівник Центру протидії корупції Віталій Шабунін вважає призначення Умерова міністром оборони «найкращим рішенням президента», оскільки той «пригорнув корупційні потоки» у ФДМ.

Нагадаємо, що відставку Олексія Резнікова ініціював президент Володимир Зеленський після чергового скандалу про корупцію в закупівлі для армії під час війни. У нещодавньому розслідуванні «Хороша і погана новини про корупцію в Міноборони» Юрій Ніколов та Віталій Кононученко розповіли, що восени 2022 року Міноборони України закупило куртки та шоломи для ЗСУ за завищеною втричі ціною. При цьому замість зимового одягу до країни увійшла літня. Міністр офіційно заперечує цю інформацію і навіть запропонував парі журналістам.