Нові корупційні деталі з курток для ЗСУ

271

Колишній директор департаменту закупівель Міноборони Богдан Хмельницький мав довіреність від міністра на одноосібне укладання контрактів міністерства, а скандальний постачальник курток для ЗСУ, турецька компанія «Vector avia…» ще у 2022 року була фігурантом кількох кримінальних проваджень.

Джерело: член антикорупційної ради при Міністерстві оборони Тетяна Ніколаєнко у Facebook; судові рішення, опубліковані в Єдиному державному реєстрі

Як повідомила Ніколаєнко, на запитання членів антикорупційної ради, як перевірявся постачальник форми для ЗСУ, представники міністерства у п’ятницю заявили, що на той момент у міністерстві ще не було антикорупційного департаменту, а міністерство у закупівлі виходило з трьох пунктів: швидкість доставки товару, якість, і вже третім критерієм була ціна.

«При цьому, за словами представників міністерства, (колишній — ред.) керівник департаменту державних закупівель Богдан Хмельницький мав доручення від міністра на одноосібне укладання контрактів, і вся юридична відповідальність за них лежить на ньому. Яким чином і де Хмельницький знайшов цього постачальника — невідомо. Може, й не він, у Туреччину літало багато людей, у тому числі й депутатів, у пошуках виробників. Винного ви навряд чи знайдете. Людина, яка вела безпосередньо контракт, кудись зникла, і це не перший контракт, з ким сталася така неприємність», — написала Ніколаєнко.

При цьому, за її інформацією, під час укладання скандального контракту Міноборони щодо курток для ЗСУ на суму 30 мільйонів доларів проплата відбулася вже після доставки першої партії в Україну.

«Це означає, замовлення постачальник оплатив зі своїх. Тому як побутова версія може бути, що він проплатив не дуже відомим компаніям кешем і в митну декларацію вніс оплату, здійснену офіційно», — зазначила Ніколаєнко.

При цьому вона вважає, що закуплені Міноборони скандальні куртки для ВСУ насправді «нелітні», як про це стверджувало «Дзеркало тижня» в розслідуванні від 10 серпня.

«Що стосується ваги, то і на засіданні комітету парламенту, і на зустрічі з членами антикорради представник департаменту Фідіна сказав, що зимова куртка може важити і 1,1 кг, і 0,8. Більше того, якщо відкрити те ТУ, яке фігурує в рамках кримінального провадження і було використано Інститутом судекспертиз для дослідження, то там можна знайти вимоги до матеріалу, довжини шва, розміру куліски та інше, але не вимоги за вагою», — пише член поради.

Разом з тим, як видно з реєстру судових рішень, скандальний постачальник курток для ЗСУ, турецька компанія «Vector avia…» ще в 2022 році стала фігурантом кількох кримінальних проваджень про розкрадання коштів, неякісний товар і підробку митних документів.

Національна поліція розслідує два провадження, які стосуються поставок «Vector avia». Вони були відкриті 4 жовтня та 8 грудня 2022 року.

В одному із справ уже оголошено дві підозри: власнику та директору компанії Роману Плетньову, а також колишньому директору департаменту закупівель Міноборони Богдану Хмельницькому.

За версією слідства, Плетньов «мав стійкі зв’язки» зі службовцями МОУ і організував постачання зимових курток та брюк, які не відповідали технічним вимогам. Йдеться, ймовірно, про вересень 2022 року.

У березні 2023 року в рамках розслідування провели експертизу. За її результатами, поставлені куртки і брюки «не можуть використовуватися за своїм цільовим призначенням». Зокрема, одяг не відповідає вимогам за верхнім матеріалом і міцністю.

Роман Плетньов перебуває за кордоном. Поліція встановила, що він виїхав 5 березня 2022 року на автомобілі в напрямку Туреччини і з тих пір не повертався.

Суд дав дозвіл на затримання Плетньова і заочно його заарештував. Другий фігурант Богдан Хмельницький перебуває під вартою за підозрою в ряді корупційних закупівель.

У другій справі, яку розслідує поліція, йдеться про ще одну поставку 2,5 тисяч зимових курток і штанів для військових восени 2022 року. У жовтні того року співробітники митниці повідомили, що водій, який завозив в Україну товар від «Vector avia», надав неналежні документи.

В цих документах не було позначок митних органів Молдови, з якої заїжджав автомобіль. При цьому в кабіні водія знайшли документи, в яких відрізнялася загальна вартість товару.

Так, на українській митниці товар було задекларовано вартістю в 367,5 тисяч доларів, а на молдавській — 27,5 тисяч. Таким чином, різниця у вартості військового одягу становила 340 тисяч доларів або 12,4 мільйона гривень.

У цій справі підозри не оголошували, але одяг та документи було заарештовано. 13 грудня 2022 року суд зняв арешт з військової форми, а 21 березня 2023 – з документів.

Скандальна поставка, про яку дізналися ЗМІ, відбулася 8-9 грудня 2022 року. Тобто після того, як митниця спіймала «Vector avia» на можливо підроблених накладних і безпосередньо в ті ж дні, коли поліція почала