В Одесі та області 10 серпня відкриють пляжі

166
Пляж Одесса море

В Одеській області збираються офіційно відкривати пляжі Чорного моря до оксамитового сезону. Начальник Одеської ОВА Олег Кіпер видав розпорядження про підготовку.

Влаштований ВР РФ теракт на Каховській ГЕС зірвав початок пляжного сезону, але зараз якість морської води в межах санітарних норм. До відкриття пляжі треба обладнати захисними сітками від мін, а поблизу мають бути укриття, запевняють чиновники.

Одеській, Білгород-Дністровській та Ізмаїльській районним військовим адміністраціям доручили до 17:00 10 серпня підготувати пляжі. Кафе та ресторани в Одеській області працюватимуть до 23:00, але розважальні заходи з гучною музикою, прожекторами та танцями повинні закінчуватися на годину раніше.

Тиждень тому голова об’єднаного прес-центру оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк попереджала про дуже високий рівень небезпеки на узбережжі Чорного моря через дрейфуючі міни та боєприпаси.

Безпечні ділянки пляжів в Одесі та області відкривають з метою оздоровлення військовослужбовців та цивільних, заявила речниця голови Одеської ОВА Юлія Колтак у розмові з Фокусом.

«Відкриваємо пляжі, щоб люди приїжджали в Одеса на оздоровлення. Останні тижні ми бачимо, що епідеміологічної небезпеки в морі немає, солоність вирівнялася. Незважаючи на минулі заборони, дорослі та діти все одно купалися: під час спеки більша частина пляжів була заповнена»,— розповіла вона.

В Одеській ОВА запевнили, що відкриють лише обладнані пляжі з мережами та спостережними постами. Купатися дозволять з 8:00 до 20:00. До відкриття пляжів фахівці перевірять воду і на наявність вибухонебезпечних предметів. У сильний шторм купання заборонять навіть на спеціально обладнаних пляжах, уточнила Колтак.

ВОВА розраховують, що після оголошення повітряної тривоги у відпочиваючих буде час від 5 до 10 хвилин, щоб добігти від пляжу до притулків і сховатися від ракетних ударів армії Росії.

«Є пляжі, поряд з якими знаходяться будівлі з укриттями. Може бути ресторан чи відомство з укриттям. Припускаємо, що підприємці облаштовуватимуть бетонні укриття для відпочиваючих»,— пояснила вона.

Підготовка пляжів в Одесі: чи вдасться захистити відпочиваючих від ракет?
Мобільна група саперів, на рахунку якої сотні розмінувань боєприпасів та мін у прибережних зонах, допоможе у підготовці пляжів в Одесі, говорив спікер Військово-морських сил України Дмитро Плетенчук.

«Акваторія пляжу не така велика, її можна протралити (звільнити від поставлених мін за допомогою трала, – ред.). Далі виставляється спеціальна бонова загорода, щоб вибухонебезпечні предмети не потрапляли в прибережну зону»,— зазначив Плетенчук.

Окрім мін та боєприпасів у морі, в Одесі існує постійна небезпека ракетних ударів. Ракети можуть прилетіти і до оголошення повітряної тривоги, нагадує інструктор з виживання та тактичної медицини міжнародної категорії Ігор Молодан.

Минулого року люди неодноразово підривалися на мінах в Одесі. В курортній Грибівці Одеської області 11 червня від вибуху в морі загинув 50-річний чоловік на очах у дружини, сина та друга. Схожий інцидент стався в Курортному селищі Кароліно-Бугаз Одеської області: чоловік вирішив поплавати в морі, проігнорував попередження про небезпеку і загинув.

«Мінерам важко буде проконтролювати таку велику територію пляжів. Цього сезону, напевно, краще утриматися від купань в Одесі та області. Встановлені у воді сітки не броньовані, вони захистять від дрейфуючих мін, але не від боєприпасів і ракет»,— каже фахівець.

Навіть перехоплені ППО ракети і Shahed можуть супроводжуватися падіннями уламків. Ніхто також не дасть гарантії, що ВС РФ не застосують водні дрони, додав Молодан.

«Я не чув, щоб на пляжах в Одесі масово стояли укриття. Якщо сподіватись на підвали в будинках чи спорудах поряд з пляжем, то вони розраховані на певну кількість людей. Укриття в житлових будинках, в першу чергу на їх мешканців, і незрозуміло поміститься чи там ще 50 відпочиваючих. Підприємства, наприклад, націлені на збереження життів своїх співробітників і навряд чи пустять невідомих людей», — підсумував експерт.