Генпрокурор Зеленського робить все можливе, щоб врятувати Коломойського від американської в’язниці

346
Зеленский Венедиктова

Другий місяць генпрокурор України Ірина Венедиктова блокує вручення підозр у справі про виведення грошей з Приватбанку його колишніми власниками. Цього було достатньо, щоб юристи Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова перейшли в наступ і почали судитися з США, звинувативши їх в експропріації інвестицій громадян України в американську комерційну нерухомість.

Підстава позову – відсутність будь-яких пред’явлених звинувачень проти Коломойського і Боголюбова в Україні.

Майже дослівно: «Підставою всіх без винятку звинувачень, пред’явлених в США, є можливим правопорушенням, які відбулися в Україні з української банку, за вказівкою двох громадян України. Однак на сьогоднішній день прокуратура України не надала ні Коломойському, ні Боголюбову ніяких звинувачень у злочинах, а в Україні не порушено кримінальних справ проти Коломойського і Боголюбова».

Коломойський з Боголюбовим намір в Міжнародному центрі врегулювання суперечок (ICSID) довести, що Штати порушили положення Договору між США і Україною про взаємний захист інвестицій. Вони звинувачують США в порушенні норм міжнародного права і заподіянні шкоди інвесторам.

У документах, переданих юристами Коломойського в міжнародний арбітраж, є важлива посилання: по суті, вони звинувачують Мін’юст США в тому, що він намагається підмінити собою систему правосуддя в Україні, де поки що «не пред’явлені звинувачення в злочинах, в яких їх звинувачують в Сполучених Штатах , і жоден український суд не визначив, що ці злочини взагалі мали місце». І не посперечаєшся. Через чотири роки після націоналізації, незважаючи на десятки коробок з матеріалами справи в ГПУ, вона до цих пір не наблизилася до хоча б якогось логічного завершення.