У Зеленського пояснили, чому «канали Порошенка» викинули з ефіру

406
Петр Порошенко

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що 5 канал, Прямий та Еспресо, які відносять до пулу Петра Порошенка, вимкнули з цифрового ефіру нібито через «нарцисизм» п’ятого президента України та «руйнівні інформаційні технології».

На початку травня телеканали «Прямий» та «П’ятий» повідомили, що Концерн радіомовлення, радіозв’язку та телебачення (РРТ) незаконно відключив їх від мовлення. Те саме зазначив і канал «Еспресо».

На думку радника голови ОП, це сталося, бопостало питання єдиної інформаційної політики країни під час війни.

«Частково (вказані канали транслювали національний телемарафон — УП) — так. А частково — транслювали людину, яка дуже закохана в себе. У нас багато нарцисів, я розумію, у нас політика побудована на нарцисизмі як такому, ми продаємо часто нарцисів.

Так ось, ця людина, закохана в себе, опосередкований власник каналів, я не дуже розумію, навіщо під час війни цю самозакоханість, свої наративи продавати в такому вигляді в рамках єдиного інформаційного пакета».

Деталі: На зауваження, що те саме можна сказати й про «нарцисів, які зараз паразитують в ефірі загальнонаціонального телемарафону», радник голови ОП відповів, що «збитки, які завдає суб’єкт (Порошенко), набагато більші».

«Тому що нарцисизм, коли ти просто продаєш себе, тому що ти хочеш монетизуватись на певному рівні — це одна справа. Це непрофесійно, але це маленька шкода. А інша справа — коли ти все ще ніяк не можеш змиритись із тим, що ти програв. І для того, щоб якось підсвідомо компенсувати це, ти можеш піти на будь-які руйнівні інформаційні технології».

В Еспресо відповіли, що канал ніколи не належав Порошенку. Там називають обмеження мовлення загрозою для євроінтеграції та демократії. Крім того, телеканал зазначає, що заяви Подоляка можуть стати «предметом розгляду правоохоронних органів і РНБО».

Еспресо: «Заява Подоляка — це підтвердження того, що відключення „Еспресо“ з Т2 має політичний характер та є переслідуванням свободи слова в Україні, а жодні законні підстави для цього відсутні… Еспресо вже 2 місяці намагається дізнатися причину незаконного вимкнення каналу з Т2. РНБО та інші державні органи говорять, що не мають до цього жодного відношення. Радник ж голови Офісу президента, який за посадою взагалі не уповноважений давати коментарі з цих питань, пояснює відключення каналу політичними причинами».

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення повідомила, що не ухвалювала рішення про вимкнення телеканалів «Прямий», «5 канал» та «Еспресо». У концерні РРТ порадили звертатися за інформацією з цього приводу до Нацради та РНБО.

Ще у листопаді 2021 року через закон про олігархів попередній президент Петро Порошенко продав корпоративні права на телеканали «Прямий» і «5 канал» новому медіа-холдингу «Вільні медіа», який створили медійники цих каналів.