ЄС зняв обмеження на торгівлю з Україною

258
Евросоюз

Рада Євросоюзу офіційно ухвалила рішення про тимчасове скасування мит і квот на українські товари, йдеться в заяві на сайті Ради ЄС у вівторок, 24 травня.

Це означає, що протягом одного року ввізне мито на весь український експорт у Європейський Союз не платитиметься. Завдяки цим заходам ЄС зможе суттєво підтримати економіку України.

У ЄС зазначають, що війна Росії проти України справила руйнівний вплив на виробничі потужності країни, транспортну інфраструктуру і вихід до Чорного моря, а також на ширші можливості торгівлі з рештою світу.

Відповідно до рішення ЄС, на рік призупиняються: дія всіх тарифів згідно з розділом IV Угоди про асоціацію між ЄС та Україною, встановлених глибокою та всеосяжною зоною вільної торгівлі (ПВЗВТ), які ще не було лібералізовано.

Призупинення поширюється, зокрема, на промислову продукцію, що підлягає поступовому скасуванню до кінця 2022 року, фрукти й овочі, що підлягають системі вхідних цін, а також сільськогосподарську продукцію та перероблену сільськогосподарську продукцію, що підлягають тарифним квотам, стягнення антидемпінгових мит на імпорт з України, застосування загальних правил імпорту щодо імпорту походженням з України.

Євросоюз — найважливіший торговий партнер України, на частку якого у 2021 році припадало понад 40% із загального обсягу торгівлі товарами. У свою чергу Україна була 15 найбільшим торговим партнером ЄС, на частку якого припадало близько 1,2% із загального обсягу торгівлі ЄС.