Росія здійснила під Києвом акт геноциду українців

380

Усі винні — прямо чи опосередковано — мають бути суворо покарані міжнародним трибуналом, зазначили у Варшаві.

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що злочини, скоєні Росією у Бучі та інших передмістях Києва, мають бути названі актами геноциду та розслідуватися як такі. Про це у неділю, 3 квітня, він написав у Facebook.

Моравецький назвав геноцидом звірства росіян щодо майже 300 жителів Бучі та інших передмість Києва та заявив, що всі винні — прямо чи опосередковано — мають бути суворо покарані міжнародним трибуналом.

«Різанина в Бучі — це більше, ніж тривожний дзвінок для Європи і всього світу. Це несамовитий крик про справедливість, про свободу, про право на життя», — написав польський прем’єр.

Моравецький заявив, що Євросоюз має конфіскувати всі російські активи у своїх банках, а також активи російських олігархів без зволікання розірвати всі торгові відносини з Росією.

«Гроші Європи мають припинити потрапляти до Кремля», — закликав польський прем’єр.

Він також заявив, що «путінський злочинний і все більш тоталітарний режим» заслуговує лише на одне — санкцій, які дійсно працюють.

Моравецький вважає, що Україна має отримати більше зброї, якою вона зможе захистити жінок та дітей Маріуполя, Бучі та інших міст.

«Це наш політичний і моральний обов’язок. Більше ніяких маневрів та фальшивих жестів. Досить!» — додав прем’єр і зажадав від голови Єврокомісії та голови Євроради терміново скликати раду ЄС для обговорення злочинів РФ та ефективних санкцій.

Євросоюз обіцяє допомогти Україні розслідувати військові злочини, вчинені армією РФ на півночі Київської області.

Мер Бучі Анатолій Федорук повідомив, що у місті у братських могилах поховано 280 людей.