Україна виконує мінські угоди, а Росія — ні

286
Энтони Блинкен

Мінські домовленості залишаються інструментом вирішення ситуації на Донбасі, однак якщо Росія почне їх виконувати. Про це заявив держсекретар США Ентоні Блінкен у понеділок, 7 лютого.

«США та Україна єдині в тому, що «Мінськ» — це шлях уперед, щоб вирішити конфлікт на Донбасі, створений російським вторгненням у 2014 році. І це найкращий шлях відновити український суверенітет. Україна останніми роками постійно просувається в імплементації мінських угод. Якщо ви подивитеся на прописані умови, то чесно буде сказати, що Україна їх виконала мало не все, тоді як Росія не виконала жодних своїх зобов’язань», — сказав Блінкен.

Держсекретар США нагадав, що в мінських угодах, зокрема, йдеться про особливий статус Донбасу, і за відповідної послідовності українці будуть готові рухатися вперед.

«Але загальна картина із 2014 року показує, що Україна виконує зобов’язання, а Росія — ні. Якщо Росія серйозно налаштована виконати «Мінськ», я думаю вона знайде сильного партнера в особі України, а Франція та Німеччина готові допомагати у цих зусиллях у рамках нормандського формату. Найближчими тижнями буде нова зустріч, і я сподіваюся, що Росія продемонструє серйозне ставлення», — додав Блінкен.