«Велике будівництво»: як Україна втрачала на ньому гроші в 2021 році

533
Большая стройка

На один із напрямків президентської програми «Велике будівництво», а саме реконструкцію та будівництво доріг, у 2021 році виділено близько 140 млрд грн, тобто 11% усіх видатків державного бюджету. Маржинальність цього бізнесу на завищенні ціни асфальту становить від 20%, пише Юрій Ніколов у статті ««Схемна» дюжина. На чому держава втрачала найбільші кошти у 2021-му».

Такий відсоток досягається завдяки завищенню очікуваної вартості робіт та обмеженню конкуренції на тендерах.

«Відтак, потоки Укравтодору дозволяють Володимиру Зеленському відмовитися від олігархічних грошей і здійснювати власну політику за рахунок своєї політичної сили», — пояснює автор.

За консервативними підрахунками, утримання 200–250 народних депутатів і топ-чиновників на рівні від 20 до 50 тисяч доларів на місяць може коштувати від 1 млрд грн на рік. Це становить менш як 1% від державних видатків на дороги.

Крім цього, президент має особистий профіт від «Великого будівництва». ЗМІ та білборди уздовж доріг насичені рекламою того, що всі ремонти автошляхів виконуються за програмою президента «Велике будівництво», що очевидно має впливати на його рейтинг. 25 тисяч виборців уже підтримали петицію за те, щоб на білбордах була фраза, що ці ремонти виконуються «за кошти платників податків». Але президент відповів, що цього не робитиме. Натомість він доручив уряду створити сайт про це будівництво і вже його рекламувати на білбордах.

Офіційних підсумків щодо ремонту та будівництва доріг за 2021 рік ще немає. У 2020 році, згідно зі звітом «Великого будівництва», в Україні відремонтували та побудували 4056 кілометрів доріг державного значення та 2527 км доріг місцевого значення, а також відремонтували 258 мостів і шляхопроводів.